• GR 221- Ruta de Pedra en Sec

    Excursions Mapes Serveis Links

     

    etapes

    Variants

    refugis

    noticies

    gr 222

     

    VISITAU TAMBÉ

    www.camins-mallorca.info

    www.torrentdepareis.info

    www.valldesoller.info

     

    EXCURSIONS GUIADES

    Informació: E-mail

     

     

    Aprofiteu la nostra experiència pel GR 221!

    Transport d'equipatges

    Reserva d'allotjaments

    + Allotjaments + Equipatges

     

    GR 221 + Cims- Trekking guiat

     

     

    DESCARREGUEU ELS TRACKS DEL GR 221

    Els millors mapes pel GR 221(1:25000)

     

    NOVA EDICIÓ març 2024

    CARPETA DE 4 MAPES

    de la Serra de Tramuntana a 1:25.000. Inclou Tramuntana Sud, Central i Nord i Caps de Formentor i des Pinar

    + info

     

     

     

    Setembre de 2023: Oberts els trams Coll de sa Gremola- Estellencs i Esporles- Valldemossa- Deià- EL GR 221 ESTÀ SENYALITZAT ENTRE LA TRAPA I PORT DE POLLENÇA

     

     
     

     

    Gener de 2023: Obert el tram de GR 221 entre La Trapa i ses Basses

     

     
      Desembre de 2022: Inaugurat el refugi de Galatzó (Es Capdellà)  
      Octubre de 2022: Oberta la variant GR 221.2 entre Puigpunyent i Estellencs  
      Maig de 2018: Senyalitzat el tram de la variant GR 221.5 entre Raixa i Bunyola  
      Juny de 2018: Senyalitzada la variant GR 221.4 de connexió entre la Universitat de les Illes Balears i el GR 221 a Esporles  
      Desembre de 2016: Inaugurat el Refugi de sa Coma d'en Vidal, però només per a grups. Al 2024 encara no disposa de guarda i, per això, no està obert a senderistes individuals  
     

    Juny de 2016: Després de 15 anys tancat, es va reobrir el GR entre Banyalbufar i Estellencs

     
         
      Febrer de 2013: Oberta la variant GR 221.7 entre Cúber i el refugi de Tossals Verds  
      2013- 2015: Senyalitzades diverses etapes del GR 222 entre la Colònia de Sant Pere, Can Picafort i Son Serra i entre el Coll des Racó (a prop d'Artà) i Cala Torta  

     

    A la seva web hi trobareu molta informació sobre la Ruta de Pedra en Sec (GR 221):

  • Reserva online de refugis
  • Mapa, guia, App
  •  

     

     

    LA RUTA DE PEDRA EN SEC (GR 221)

    El GR 221 s'anomena també la Ruta de Pedra en Sec, ja que una bona part del recorregut aprofita els antics camins empedrats (que comunicaven els pobles i les possessions de la Serra) i també perque el paisatge més emblemàtic són els conreus d'oliveres en marjades de pedra en sec.  El GR travessarà la Serra de Tramuntana des del Port d'Andratx (al sud-oest de l'illa) fins al Cap de Formentor (al nord-oest) en un recorregut de 173 km i s’han reformat algunes construccions per a fer-les servir de refugis de muntanya. El projecte és molt ambiciós i contempla també l’adecuació de 8 variants que afegiran 129 km més de camins senyalitzats. La feina de restauració dels camins i dels refugis la duu a terme el Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca. La ruta s’estructura en 8 etapes amb un refugi al final de cadascuna.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ETAPES

    1ª- Port d’Andratx- Sant Elm- La Trapa, 3h 45'

    2ª- La Trapa- Estellencs, 7h 15’

    3ª- Estellencs- Esporles, 5h

    4ª- Esporles- Deià (Refugi de Can Boi), 6h 30’

    5ª- Deià- Port de Sóller, 3h 15’

    6ª- Port de Sóller- Ref.de Tossals, 8h

    7ª- Ref. de Tossals Verds- Lluc, 6h

    8ª- Lluc- Pollença (Refugi del Pont Romà), 4h 45’

     

    Els trams oberts discorren per camins o finques públiques, però un 10% del trajecte travessa propietats privades. En aquests casos es prioritza la signatura de convenis tal com ho especifica el “Pla Especial d’Ordenació i Protecció de la Ruta de la Pedra en Sec”. Al desembre de 2023, el GR està totalment senyalitzat entre La Trapa i el Port de Pollença. A la part més meridional no hi ha refugis en funcionament. Hi ha molta feina a fer i, probablement passaran uns quants anys, abans de que tot el projecte (i les seves variants) siguin una realitat. S’aconsella utilitzar els mapes més detallats (Alpina 1:25.000): Tramuntana Sud, Central i Nord inclosos a la carpeta "Serra de Tramuntana".

     

     

     

    ELS CAMINS A MALLORCA.....

    L'illa disposa d'una extensa xarxa de camins: alguns foren construits en l'època de la dominació àrab (902- 1229), altres travessen els boscos i duen a les sitges de carboners. També n'hi ha que porten als llocs més inaccessibles de la costa (construïts pels contrabandistes) o cap a les torres de defensa. Per acabar-ho d'adobar, l'Arxiduc Lluís Salvador va fer construir camins panoràmics pels voltants de Valldemossa.

     

    ...........I EL SEU PRINCIPAL PROBLEMA

    ☻ És el tancament per part dels propietaris. El 92 % de la Serra de Tramuntana és de propietat privada. La lliure circulació només es pot garantir a les finques i els camins públics. I fins i tot en aquests darrers hi ha problemes de pas. Aquest problema, el compartim amb una altra illa d'estructura social semblant: la Gran Bretanya.

      Hi ha molts motius per tancar camins i gairebé sempre el propietari ha estat provocat fins a arribar a aquesta  situació. La massificació que pateixen les muntanyes i la presència de vàndals han accentuat el problema. Fer foc, deixar barreres obertes, fer enrenou i deixar brutor són també motius per tancar camins.

    Com a contrapunt, s'ha de valorar molt positivament l'esforç del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i del Grup Excursionista de Mallorca per netejar i senyalitzar nous camins.