CAMINS

 

VISITAU TAMBÉ

www.gr221.info

www.torrentdepareis.info

www.valldesoller.info

 

 

EXCURSIONS GUIADES

Informació: E-mail

 

CAMINS AMB PERMÍS

 

> Son Balaguer des Racó (Vall de Superna)- per travessar la finca i accedir a Sa Campaneta, Can Poma o a Planícia, s'ha de demanar permís a l'Ajuntament de Puigpunyent dues setmanes abans.

 

> Son Moragues (Valldemossa)- per accedir al Pla des Pouet, als Miradors de na Torta i de Can Costa i a la caseta de s'Arxiduc, s'ha de demanar permís (s'autoritzen 55 persones per dia) al 619 591 985 o a: info@muntanyadelvoltor.com

 

> Coma-sema (Orient)- per travessar la finca i accedir als Barrancons (dir. Sóller) o al Puig de sa Rateta, s'ha de demanar permís al Sr. Fernando Fortuny (670 874 825)

 

> Puig Roig- només s'autoritza el pas (sense permís) els diumenges.

 

> Ariant (entre Lluc i Pollença)- contactar amb: mallorca@procustodia.org o 971 575 880

 

> Ternelles (Pollença)- Ternelles ha estat tancada uns quinze anys però, finalment, els esforços de l'Ajuntament de Pollença han donat els seus fruits. Des de la primavera de 2010, vint persones poden caminar diariament per la finca privada. El Castell del Rei segueix tancat però es pot davallar fins a Cala Castell. El permís es pot demanar a la pàgina web de l'Ajuntament de Pollença . AL 2023 TORNA A ESTAR TANCAT

 
 

Mallorca disposa d'una extensa xarxa de camins: alguns foren construits en l'època de la dominació àrab (902- 1229), altres travessen els boscos i duen a les sitges de carboners. També n'hi ha que porten als llocs més inaccessibles de la costa (construïts pels contrabandistes) o cap a les torres de defensa. Per acabar-ho d'adobar, l'Arxiduc Lluís Salvador va fer construir camins panoràmics pels voltants de Valldemossa.

 

☻ La millor manera de marcar els camins i la més respectuosa amb el medi natural i amb la propietat són les fites. La pintura no s'hauria de fer servir, però, si s'empra, s'hauria de fer de manera discreta. Lamentablement algunes agències de viatges estrangeres, que canvien constantment de guies, han marcat molts camins amb punts i fletxes de mida considerable. Fodesma primer i el Departament de Media Ambient del Consell Insular actualment, d'una manera exemplar, marca els camins públics amb cartells o pals indicadors.

 

☻ El problema més gran dels camins a Mallorca és el seu tancament per part dels propietaris. Com a contrapunt, s'ha de valorat molt positivament l'esforç de la desapareguda Escola de Margers de Fodesma (les seves funcions, les ha assumit el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca) i del GEM per netejar i senyalitzar nous camins.

 

Camins tancats

El 92 % de la Serra de Tramuntana és de propietat privada. La lliure circulació només se pot garantir a les finques i els camins públics. I fins i tot en aquests darrers hi ha hagut problemes de pas. Aquest problema, el compartim amb una altra illa d'estructura social parescuda: la Gran Bretanya.

 

Hi ha molts motius per tancar camins i gairebé sempre el propietari ha estat provocat fins a arribar a aquesta  situació. La massificació que pateixen les muntanyes i la presència de vàndals han accentuat el problema. Fer foc, deixar barreres obertes, fer enrenou i deixar brutor són també motius per tancar camins.

 

Llista dels camins tancats més importants(malauradament no se tracta d'una llista exhaustiva)

Voltants de Sóller:

- Puig de Bàlitx- Cova des Migdia- Tanca des Bous: Els nous propietaris de Bàlitx d'Amunt ho han tancat a principis de 2021

- S'Arrom - Es Cornador. Des de fa un temps una barrera reforçada amb molt fil de ferro impedeix el pas per la finca de s'Arrom. Mirar apartat "Camins amb permís"

- Puig des Teix. Des del Coll de Sóller.

 

Voltants d´Orient: no hi ha cap camí públic des d'Orient cap a Sóller

- Comasema és el cas més conegut. S'impedeix el pas per anar cap a LLuc i cap a l'Ofre. Pareix que es pot demanar permís al propietari. El sistema de tancament permet la sortida de la propietat (però no l'entrada). A finals de 2010 es xerra de que el camí podria ser públic. Mirar apartat "Camins amb permís"

 

Voltants d´Alaró:

            - El camí directe de Es Verger cap al Castell d'Alaró està tancat. S'ha de rodejar la finca davallant per la pista fins al creuer del camí públic o pujar per la pista fins al Coll des Pouet. El mateix propietari impedeix el pas des de l'hostatgeria cap a la Cova de Sant Antoni amb molt males maneres: les seves "bronques" han comparegut sovint a la premsa.

 

Voltants de Lluc:

- Volta al Puig Roig: només s'hi pot passar els diumenges.  

 

►Camins amb problemes de pas

Voltants de Sóller:

- Binis - "Camí des Cingles". El propietari ha impedit sempre el pas dels grups organitzats. El camí és públic: la pista se va construir damunt un antic camí públic.

Voltants d'Esporles:

- Mirant de Mar - "Camí des Pescadors" - camí vell d'Esporles al Port des Canonge. El GEM va netejar aquest camí l'any 1998. Després de travessar la carretera Ma-10, el rètol indicador ha estat destrossat repetidament. Al cap de cinc minuts hi ha una barrera oberta i un cartell de prohibició. És la finca de "Mirant de Mar" i només es travessa durant 70 metres. Aquest camí públic no se pot tancar: els tribunals tenen la darrera paraula. El GEM va netejar aquest camí l'any 1998. Després de travessar la carretera Ma-10, el rètol indicador ha estat destrossat repetidament. Al cap de cinc minuts hi ha una barrera oberta i un cartell de prohibició. És la finca de "Mirant de Mar" i només es travessa durant 70 metres. Aquest camí públic no se pot tancar: els tribunals tenen la darrera paraula.

 

►Camins de "peatge"

- Massanella. Des de febrer de 1996 s'ha de pagar a la barrera de Comafreda a la ruta normal del Massanella, el segon cim més alt de l'illa (1.365 m). El preu és de 4 € pels residents i 6 pels no residents.
 

►Obertura de nous camins

Des de fa uns anys s'han obert molts camins públics que havien quedat coberts de  vegetació i a les finques públiques.

-  El Govern va comprar algunes finques i d'aquesta manera es van senyalitzar itineraris al Parc Natural de Llevant. Amb els doblers de l'ecotaxa es van comprar les finques de Son Real (entre Can Picafort i Artà) i Sa Coma d'en Vidal.  L'any 2004 es va comprar la finca de Sa Duaia, que limita amb el Parc Natural de Llevant, a 2005 Gabellí Petit , l'any 2006 la finca de Galatzó i el 2008 la de Planícia.

 

-  El GEM organitzava anualment la neteja d'un camí de muntanya. L'any 1997 se va netejar el camí de na Cavallera (entre Bàlitx i el Coll de Biniamar); l'any següent el Camí des Pescadors (entre Esporles i el Port des Canonge); el 99 el camí de Banyalbufar a Estellencs; el 2000 dos camins pels voltants de Sóller (Costa d'en Flassada i Costa d'en Nicó); el 2001 li va tocar el torn al Camí Vell d'Estellencs a Puigpunyent; el 2002 al del Portell de Sa Costa (prop de Fornalutx), i el 2003 el Camí des Puig de Talent (prop de Manacor). L'any 2004 es van millorar els passos del Torrent de Pareis i es va netejar. Al 2005 es va treballar al Pou de Binifat (Sencelles), al 2006 al camí d'Orient a Alaró pel Pas de S'Escaleta, al 2007 el Camí Vell d'Alcúdia a Lluc i al 2008 el Camí Vell d'Alaró a Binissalem.

 

-  L'Escola de Margers de FODESMA va restaurar molts antics camins públics (les seves funcions, les ha assumit el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca). Des de fa uns anys estan acondicionant un sender que travessarà l'illa des del Port d'Andratx fins a Pollença: la Ruta de Pedra en sec- GR 221-. Molts camins han estat restaurats pels margers o netejats de vegetació:  Castell d´Alaró, camí de Deià a Sóller, camí des Correu (d'Esporles a Banyalbufar), Pas des Cossis al Puig de Galatzó, 2 camins de Deià a la Cala, el camí vell a Lluc, el Barranc de Biniaraix i el del Puig de Maria a Pollença.